Annuïtaire hypotheek: volledige aflossing hypotheek, gelijke bruto maandlasten

Een annuïtaire hypotheek wordt door starters op de huizenmarkt veelvuldig afgesloten. Willen starters namelijk gebruik kunnen maken van de populaire hypotheekrenteaftrek, dan zijn ze door de overheid verplicht om een annuïtaire of lineaire hypotheek af te sluiten.

Veel starters op de hypotheekmarkt zijn jong en hebben relatief gezien nog geen hoog inkomen. Aangezien de maandelijkse hypotheeklasten bij een annuïtaire hypotheek in het begin lager liggen dan bij een lineaire hypotheek, kiezen veel starters voor de annuïteitenvariant.

Annuïtaire hypotheek lost steeds meer af

annuitaire_hypotheek_alkmaar_breda_houten_noordwijk_hypotheekrente_omlaagWilt u de totale hypotheeksom gedurende de looptijd van de hypotheek volledig aflossen? Dan is de annuïtaire hypotheek zeker het overwegen waard. U lost namelijk elke maand een deel hypotheek af, waarbij het laatste stukje hypotheekschuld in de laatste maand van de looptijd wordt betaald. Bij de annuïtaire hypotheek weet u bovendien waar u aan toe bent. De bruto maandlasten blijven namelijk elke maand van de gehele rentevaste periode gelijk.  Deze vaste bruto maandlast noemt men ook wel de annuïteit. Deze bestaat uit twee componenten: rente en aflossing. De rente wordt berekend door de nog uitstaande hypotheeksom te vermenigvuldigen met het geldende hypotheekrentepercentage. Als je deze rentecomponent vervolgens aftrekt van de vaste annuïteit, weet je hoeveel de aflossing bedraagt.

Steeds meer aflossen

Omdat de totale hypotheeksom bij aanvang van de looptijd uiteraard het hoogst is, wordt er in het begin relatief veel rente betaalt en nog maar weinig afgelost. Daardoor is de genoten hypotheekrenteaftrek aanvankelijk het hoogst. Gedurende de looptijd verschuift de balans naar steeds minder rente betalen en steeds meer aflossen. Daardoor neemt ook de genoten hypotheekrenteaftrek elke maand een klein beetje meer af. Omdat de bruto maandlasten continu gelijk blijven, zullen de netto maandlasten – vanwege de dalende hypotheekrenteaftrek – gedurende de totale looptijd steeds iets verder stijgen.

Voordelen annuïtaire hypotheek

  • als starter op de huizenmarkt mag u met een annuïtaire hypotheek ook na 1 januari 2013 nog de door u betaalde hypotheekrente aftrekken van uw inkomstenbelasting. Dit belangrijke voordeel geniet u als starter verder alleen bij een lineaire hypotheek
  • met een annuïtaire hypotheek bent u ervan verzekerd dat u aan het einde van de looptijd de totale hypotheeksom volledig heeft terugbetaald
  • de netto maandlasten zijn in het begin van de looptijd relatief laag
  • omdat u met een annuïtaire hypotheek elke maand een deel van de hypotheeksom aflost, neemt de totale hypotheekschuld ook steeds iets af. Daardoor bent u elke maand minder rente verschuldigd. Zo betaalt u in totaliteit minder rente ten opzichte van bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, waarbij de totale hypotheeksom de gehele looptijd intact blijft.

Nadelen annuïtaire hypotheek

  • omdat u elke maand aflost, zal gedurende de looptijd uw hypotheekrenteaftrek steeds iets verder afnemen
  • met een annuïtaire hypotheek zullen gedurende de looptijd de netto maandlasten toenemen. De annuïtaire hypotheek wordt netto feitelijk steeds iets duurder
  • omdat u in het begin van de looptijd vooral rente betaalt, lost u aanvankelijk weinig af bij een annuïtaire hypotheek

Annuïtaire hypotheek afsluiten

Wilt u weten of de annuïtaire hypotheek voor u de ideale hypotheekvorm is? Of wilt u graag een annuïtaire hypotheek afsluiten? Neem dan contact met ons op. De erkende hypotheekadviseurs van Hypotheekrenteomlaag.nl brengen graag de persoonlijke hypothecaire mogelijkheden voor u in kaart. Dit introductiegesprek is geheel vrijblijvend, dus zonder kosten voor u. Wij geven u graag het beste advies. Want zo kunt u gedurende de gehele looptijd van uw hypotheek vele tienduizenden euro’s besparen!