Hypotheek bestaande bouw: onderhandelbare prijs woning, wel kosten koper

Bent u op zoek naar een bestaande woning in plaats van nieuwbouw? Dan krijgt u te maken met andere zaken! Hypotheekrente Omlaag legt u graag de verschillen uit tussen een hypotheek bestaande bouw en hypotheek nieuwbouw.

Een voordeel van het kopen van bestaande bouw is dat het huis al fysiek aanwezig is. Daardoor kunt u voorafgaand uw potentiële aankoop zowel binnen als buiten goed bekijken. Let vooral bij een ouder huis goed op of er geen achterstallig onderhoud is. Vraag tevens aan de verkoper en diens makelaar of er geen zogenaamde verborgen gebreken zijn. U wilt er immers na de koop niet op pijnlijke wijze achter komen dat uw aangekochte object niet-zichtbare gebreken heeft. Naast de rompslomp die dat met zich meebrengt, kan u dat immers veel extra geld gaan kosten!

Hypotheek bestaande bouw: aankoopkosten huis

Een voordeel van aankoop van bestaande bouw is dat de prijs van het huis vrijwel altijd onderhandelbaar is. Goed onderhandelen van uw aankoopmakelaar kan u wellicht een fraaie korting opleveren. Een nadeel bij bestaande bouw is echter dat je, ten opzichte van nieuwbouw, aan extra aankoopkosten vastzit. Dat zijn de zogenaamde kosten koper, zoals makelaars- en taxatiekosten en de overdrachtsbelasting. Dat kan ervoor zorgen dat u bovenop de overeengekomen huizenprijs nog ongeveer 10 procent extra financiering nodig heeft.

Oplevering huis

Voordeel van aankoop van bestaande bouw is dat u samen met de verkoper exact bepaalt wanneer u het huis kunt betrekken. Dat is een heerlijkheid bij het plannen van uw verhuizing. Bij nieuwbouw wordt er slechts een streefdatum van de sleuteloverdracht gegeven. Als de aannemer vanwege een zeer strenge winter lange tijd niet kan werken aan uw nieuwbouwhuis, kan het zo maar gebeuren dat u pas veel later de sleutel krijgt. Dat kan voor complicaties zorgen als u uw huidige huis reeds verkocht heeft en u met de nieuwe eigenaar heeft afgesproken wanneer u het huis zou moeten verlaten. Bij bestaande bouw heeft u dus veel meer zekerheid over wanneer u het gekochte huis daadwerkelijk kunt betrekken.

Inrichting huis

Bij bestaande bouw is het huis natuurlijk al ingericht. Zo heeft de woning reeds een keuken, vloer, badkamer en wellicht ook een tuin met begroeiing en/of bestrating. Vindt u deze zaken mooi? Dan bent u lekker snel klaar. Is het echter allemaal niet uw smaak? Dan heeft u niet alleen flink wat verbouwingen voor de boeg, maar moet u daar met uw hypotheekaanvraag ook rekening mee houden. U heeft immers naast de aankoopkosten van het huis ook extra financiering nodig voor uw additionele woonbehoeften.

Vrijblijvend advies Hypotheekrente Omlaag

Heeft u nog vragen over het aankopen bij bestaande bouw? Of wilt u wellicht binnenkort een bestaande woning aanschaffen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u tijdens een eerste gesprek geheel vrijblijvend over uw financiële mogelijkheden. Vanwege de historisch lage hypotheekrente kunt momenteel onder zeer aantrekkelijke omstandigheden een huis kopen. Wilt u daadwerkelijk doorstromen naar uw droomhuis? Dan begeleidt Hypotheekrente Omlaag u graag naar een hypotheek op maat!