Hypotheek starters: annuïtaire of lineaire hypotheek met starterslening

Wilt u graag uw eerste huis kopen? Dat is spannend en leuk tegelijk! Maar informeer vooraf goed over wat er bij de aanschaf van een eerste woning komt kijken. Hypotheekrente Omlaag legt u graag uit wat een hypotheek starters inhoudt.

Sinds de overheid de hypotheekregels per 1 januari 2013 heeft aangepast, is het voor de startende huizenkoper een stuk overzichtelijker geworden. Voor de aankoop van uw eerste huis, kunt u sindsdien nog maar kiezen uit twee verschillende hypotheekvormen, namelijk de annuïtaire hypotheek en de lineaire hypotheek.

Hypotheek starters: bevorderen aflossing hypotheekschuld

Waarom deze beperking in hypotheekkeuze? Voor 2013 waren – naar de mening van het toenmalige kabinet – te weinig huizenbezitters bezig met aflossen op hun hypotheekschuld. Daardoor behielden deze huizenbezitters continu een grote hypotheekrenteaftrek voor hun jaarlijkse belastingaanslag. Leuk voor de huizenbezitters, maar slecht voor de nationale schatkist.
Mede daardoor heeft de overheid de hypotheekregels voor mensen die hun eerste hypotheek willen afsluiten drastisch aangepast. Per 1 januari 2013 kan een starter op de huizenmarkt slechts een hypotheek kiezen die zorgt dat u elke maand een deel van uw lening aflost. Daardoor heeft u na afloop van de totale hypotheeklooptijd uw hypotheekschuld in zijn totaliteit afgelost. Zo blijft u uiteindelijk niet met eventuele grote schulden – hetgeen zeker mogelijk is met een aflossingsvrije hypotheek of bij overige hypotheekvormen – zitten.

Wat is een annuïtaire hypotheek?

Bij deze hypotheekvorm betaalt u gedurende de looptijd van de hypotheek elke maand een zelfde som. Dit bedrag bestaat voor een deel uit betaalde rente en tevens een component aflossing. Aan het begin van de looptijd is uw hypotheekschuld nog relatief hoog, dus betaalt u vooral veel rente en weinig aflossing. Maar omdat u elke maand een deel van de schuld aflost, wordt de component betaalde hypotheekrente steeds kleiner en lost u verhoudingsgewijs elke maand ook steeds meer af. Op de einddatum van de looptijd is de gehele hypotheeksom door u afgelost en bent u volledig eigenaar van uw huis.

Wat is een lineaire hypotheek?

Ook bij deze hypotheekvorm heeft u op de einddatum uw volledige hypotheekschuld afgelost. Alleen bent u met deze variant over de totale looptijd goedkoper uit dan bij het ‘broertje’ met de annüiteiten. Hoe dat zo komt? Bij de lineaire hypotheek lost u elke maand hetzelfde bedrag af van uw hypotheekschuld. Omdat de totale schuld derhalve maandelijks met een klein deel afneemt, zult u dus ook elke betalingsperiode iets minder rente hoeven te betalen. Dat betekent dat uw totale bruto maandlasten elke maand omlaag gaan. Wel is het zo dat u aan het begin van de hypotheek maandelijks hogere lasten heeft dan bij de annuïtaire variant. Op een gegeven moment komen uw maandelijkse lasten echter blijvend onder die van de annuïteiten uit. Over de complete looptijd genomen zorgt dit ervoor dat de lineaire variant goedkoper is.

Starterslening

Mochten uw maximale leenmogelijkheden net niet toereikend zijn om de benodigde hypotheeksom rond te krijgen? Dan zullen we voor u nagaan of u in aanmerking komt voor de zogenoemde starterslening. Dit is vaak een mooie mogelijkheid om de hypotheek voor starters volledig rond te krijgen!

De beste hypotheek voor u persoonlijk

Wilt u meer weten over de annuïtaire hypotheek of lineaire hypotheek en welke vorm voor u persoonlijk het beste is? Neem dan contact met ons op. Het eerste gesprek met Hypotheekrente Omlaag is immers geheel vrijblijvend. Wij rekenen graag voor u uit wat financieel voor u het beste is.

Profiteer tijdig van extreem lage rente

Wilt u nu uw eerste huis kopen? Hypotheekrente Omlaag zorgt voor een hypotheek op maat, waarbij u optimaal profiteert van de historische lage hypotheekrente. Waardoor u nooit met onverantwoord hoge woonlasten komt te zitten! We zien uw reactie dan ook graag tegemoet.