Sluit u nu een nieuwe hypotheek af? Dan mag de bank u geen boetes meer in rekening brengen als u besluit om uw hypotheekschuld versneld af te lossen. Dit is mogelijk geworden dankzij nieuwe wetgeving vanuit de Europese Unie.

Bij bestaande hypotheken mag een huiseigenaar jaarlijks maximaal 10 tot 20 procent van de originele hypotheekschuld vervroegd aflossen. Het specifieke percentage hangt af van de voorwaarden van uw hypotheek. Wilt u per kalenderjaar meer afbetalen? Dan kan u dat een flink boetebedrag opleveren. Dat is bij nieuwe hypotheken dus niet meer het geval. De bank mag u dan alleen nog de directe kosten in rekening brengen die uit een vervroegde aflossing voortvloeien.

Geen boetes: politiek blij
Vanuit de politiek is verheugd gereageerd op de nieuwe EU-wet. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelt in het Algemeen Dagblad blij te zijn met de nieuwe Europese regels. Hij wil echter wel van het kabinet vernemen hoe de banken deze zullen doorvoeren.

Vinger aan de pols
Nico Stolwijk (Vereniging Eigen Huis) vertelt aan het AD dat het verbod op hoge boetes ‘een groot winstpunt’ is. VEH houdt de vinger aan de financiële pols of en hoe de belangrijkste geldverstrekkers de EU-regels toepassen. ‘Want hoe toon je als bank aan dat je echt alleen de directe kosten doorberekent?’, vraagt Stolwijk zich in de krant af.

Contact
Wilt u ook profiteren van de nieuwe EU-regels? En een nieuwe hypotheek afsluiten of uw huidige hypotheek oversluiten? Neem dan contact met Hypotheekrente Omlaag op en wij adviseren u vrijblijvend over uw mogelijkheden!